Najliczniejsze populacje ptaków

Zimorodek to niezwykle wdzięczny ptak, który z dumą przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka oraz południowa Azja, to najczęstsze rejony występowania tych ptaków. Regularne wędrówki nie są bez wątpienia zakodowane w naturze zimorodka. Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś wędrują do południowej części lęgowego areału.

Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które bardzo często mają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami oraz gałęziami. Są one wykorzystywane przez zimorodki jako fenomenalny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie typowe cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje również wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są jednak identyczne.

Populacje ptaków

Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarny. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W identycznym kolorze są także sterówki zimorodka. Sama sylwetka zimorodka jest dosyć nieproporcjonalna. Długość tułowia jest tej samej długości co długości samej głowy i dzioba. Czytaj dalej Najliczniejsze populacje ptaków

Jak szybko mogą frunąć ptaki?

Jednym z przedstawicieli mysikrólikowatych (zaliczanych również kiedyś do pokrzewkowatych) jest mysikrólik zwyczajny. Ptak ten pomieszkuje w niemalże całej Europie, która najliczniej oblegana jest zdecydowanie w środkowej i wschodniej części. Gatunki te niezwykle często docierają także aż po wschodnią Syberię, a także Azji Mniejszej.

Izolowane populacje tego gatunku zobaczyć można ponadto w północnym regionie Azji i Ameryce Północnej. Sposób życia mysikrólika zwyczajnego jest różny, ponieważ częściowo uznaje się go za osiadły, a po części za wędrowny oraz koczujący. Zima jest dla tego gatunku czasem, w którym udaje się w stronę południowej Europy albo też północnej Afryki. W naszym kraju mysikrólik pospolity upodobał sobie świerkowe lasy górskie , a także umiejscowioną na północy kraju puszcze: Augustowską, Knyszyńską oraz Białowieską.

ptaki drapieżne

Jest to ptak rozpowszechniony na terenie naszego kraju, a jego najmniejszą najniższą liczebność zauważa się w tych rejonach, w których nie rosną wspomniane lasy świerkowe. Mysikrólik zwyczajny jest najmniejszym ptakiem na obszarze całego kontynentu. Mimo, że bardzo często za takiego bierze się strzyżyka, to właśnie sięgający co najwyższej 9 centymetry długości mysikrólik, zdobył w tej kategorii niezaprzeczalne pierwsze miejsce na podium. Czytaj dalej Jak szybko mogą frunąć ptaki?

Ciekawe zachowania ptaków

zachowanie ptakówJastrząb gołębiarz, występujący również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych rejonach Afryki.

Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków , które są gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku występuje jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki mieszkające w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej oraz Azji lecą w stronę rejonów, które charakteryzują się odrobinę łagodniejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje niezwykle nielicznie, a mająca tu miejsce zima jest dla niego pretekstem do dalekich wojaży, w trakcie których poszukuje dostatecznie łagodnego klimatu.

Powierzchnia ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Uznaje się to za bardzo charakterystyczną checą wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Inaczej prezentują się natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody. Czytaj dalej Ciekawe zachowania ptaków