Ciekawe zachowania ptaków

zachowanie ptakówJastrząb gołębiarz, występujący również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych rejonach Afryki.

Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków , które są gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku występuje jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki mieszkające w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej oraz Azji lecą w stronę rejonów, które charakteryzują się odrobinę łagodniejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje niezwykle nielicznie, a mająca tu miejsce zima jest dla niego pretekstem do dalekich wojaży, w trakcie których poszukuje dostatecznie łagodnego klimatu.

Powierzchnia ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Uznaje się to za bardzo charakterystyczną checą wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Inaczej prezentują się natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody.

Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się wielkością. Jednakowo długość ciała, długość ogona jak i rozpiętość skrzydeł osiąga większe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz to samotnik, który partnera szuka jedynie w okresie godowym. Jego skryty , a także tryb życia i milczące usposobienie to pozostałe cechy, które są rozpoznawalne dla tego właśnie ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *