Najliczniejsze populacje ptaków

Zimorodek to niezwykle wdzięczny ptak, który z dumą przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka oraz południowa Azja, to najczęstsze rejony występowania tych ptaków. Regularne wędrówki nie są bez wątpienia zakodowane w naturze zimorodka. Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś wędrują do południowej części lęgowego areału.

Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które bardzo często mają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami oraz gałęziami. Są one wykorzystywane przez zimorodki jako fenomenalny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie typowe cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje również wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są jednak identyczne.

Populacje ptaków

Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarny. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W identycznym kolorze są także sterówki zimorodka. Sama sylwetka zimorodka jest dosyć nieproporcjonalna. Długość tułowia jest tej samej długości co długości samej głowy i dzioba. Czytaj dalej Najliczniejsze populacje ptaków